ANTALACI
(Nyíregyháza, 1983. – )


2003 Budapesten él és dolgozik
2005 Óbudai Képzőművészeti Szakközépiskola
         festő szak, mesterek: Roskó Gábor, Baksai József
2010 Erasmus Ösztöndíj
         Iceland Academy of the Arts, Reykjavík,
         mesterek: Einar Garibaldi Eiríksson, Ingólfur Arnarsson, Þórdís Aðalsteinsdóttir
2011 Magyar Képzőművészeti Egyetem
         festő szak, mesterek: Maurer Dóra, Radák Eszter

Kiállítások

2012 „I-DENTITY”, Gozsdu - Udvar, Budapest
2011 "FRISS2011", Kogart Ház, Budapest
         "Best of Diploma", MKE - Barcsay terem, Budapest
2010 "Nemandi sýningu" - "Student exhibition", Kaffistofa, Reykjavík (2 times)
2009 "Művészek és menedzserek", Szépművészeti Múzeum, Budapest
         "To be continued...", Budapest Galéria Lajos utcai 14

 

Antalaci a nemiséggel kapcsolatban egy komoly társadalmi és egyben generációs kérdést feszeget. A felhasznált technika sem mindennapi, mivel a képen látható meztelen alakokat (és azok szexuális segédeszközeit) hímzőfonal rajzolja ki a vásznon. Az N. O. című munkája 2011-ben a Kogartban volt kiállítva, ahol az alkotással szemben található discmanbe rakott cd-n pedig a figurák párbeszéde hallatszott, akik többek között vitát folytattak arról, hogy szerintük mit láthat a sziluetteket nézve egy férfi, és mit láthat egy nő.

„Maga a technika még Izlandról származik, ahová ösztöndíjjal jutottam el 2010 elején, és négy hónapot töltöttem ott. Ezen a távoli szigeten kisebb méretű, varrott képeket készítettem. Hazatérve visszanéztem a „termést”, és arra jutottam, hogy a hazai tevékenységemet varrással kell folytatnom. Ekkor körvonalazódott a diplomamunka varrott-technikával való elkészítése is, de az ominózus, nagy képek kivitelezése még váratott magára.” – meséli a művész, akit már az egyetem alatt a férfi-nő, aktív-passzív, páros-ellentét kérdések foglalkoztatták.

Antalaci szerint témájának fontossága abból eredhet, hogy mindannyian szembesülünk a nemeket érintő diszkriminációval. Maga a hangfelvétel is arról szól, hogy két ellentétes nézőpontú, szexualitású nő hogyan ragaszkodik saját álláspontjához, és miként mer az egyik a férfival szembeszállni, míg a másik teljes mértékben annak a védelmébe áll. A hangfelvétel eredetileg írott volt, a diplomamunkája részét képezte, akkor még hosszabb terjedelemben.

„Tudni kell, hogy a diplomadolgozat egy párbeszéd, amely köztem és a két, képen látható modell lány között zajlik. A kommunikáció egy fiktív történet. Soha nem találkoztunk így hármasban, a szöveg is kitaláció, amely arról szól, mi lenne ha ezt a két személyiséget összehozná a sors”

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a főoldalra | Vissza a lap tetejére